|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zapiekanka ze szpinakiem a la quiche na kruchym cieście |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 4-6 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: Ciasto:
- 40 dag mąki
- 2/3 kostki margaryny lub masła
- 2 jaja cale
- 4 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżki śmietany
Nadzienie:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 5 ząbków czosnku
- 2 jaja
- 2 łyżki śmietany
- sery: ok, 20 dag mozarelli, 3-4 łyżki sera żółtego, kawałek (np. pół) sera typu lazur (z pleśnią)
- 30 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy:
- tymianek, oregano, pieprz, sól, ew. odrobina chilli
- oliwa z oliwek lub masło do smażenia
|
Opis przygotowania: Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i odstawić do schłodzenia. W tym czasie na rozgrzany tłuszcz wrzucić 2 ząbki posiekanego czosnku, po pół minuty dodać szpinak i dokładnie odparować na ogniu (ok. 10 minut). Odstawić do ostygnięcia. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wyłożyć nim formę do zapiekanki, ścianki także na wysokość ok. 2,5 cm. Ponakłuwać widelcem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut (aż zniknie kolor surowości). W tym czasie pokroić drobno boczek i cebulę, podsmażyć do zeszklenia cebuli i zrumienienia boczku. Wyjąć ciasto z piekarnika i posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z roztartym z solą ząbkiem czosnku i ziołami. Nałożyć na to boczek z cebulą. Szpinak wymieszać z resztą czosnku, dodać soli, pieprzu, starte sery, śmietanę i jajka. Dokładnie wymieszać i nałożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 170 st. C. |
|
Opis / Uwagi: Boczek można zamienić na szynkę, można też użyć mrożonego ciasta francuskiego czy filo i przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. |
| Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: kass | Przepis czytano już 7708 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
? Dodał/a ~egon dnia 2009-07-19 18:38:41
a gdzie tam pisze że 24 żółtka
| quiche Dodał/a ~mama2006 dnia 2009-07-17 18:17:22
24 żółtka?
|
|
|
|