przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłka i gruszki w kruchym cieście


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Głosów: 2
Ocena: 4.00
Składniki:
Składniki cista:
- 2 szklanki maki
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 6 łyżek lodowatej wody

Składniki nadzienia:
- ok 80 dkg jabłek i gruszek łącznie
- 1/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy

Opis przygotowania:
Składniki ciasta zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki na ok pół godziny.
Międzyczasie obieramy i kroimy na kostkę owoce. Dusimy ja razem z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut.
Po okresie leżakowania cisata w zamrażarce dzielimy ja na 3 części. 2/3 wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 minut. Wyjete z piekarnika gorące ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem. Na nie wykładamy ostudzone owoce. Całość posypujemy kruszonką z 1/3 części ciasta. Zapiekamy ponownie w temp 160 ok 20 minut
Opis / Uwagi:
Ja piekłam ciasto z podwójnej porcji. Przedstawiona porcja wystarcza na małą tortownicę.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 7035 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ


Dodał/a milovia














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin