|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bigos staropolski |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - kapusta kiszona około 3 kg
- 1/2 główki kapusty białej lub 1 mała główka
- sól
- czarny pieprz
- smalec wieprzowy
- masło
- liście laurowe
- ziele angielskie
- jałowiec (owoce)
- śliwki suszone około 150g
- powidła około 2 łyżek
- 3/4 szklanki czerwonego deserowego wina
- bulion około 1 litra (wołowy, można użyć z kostek rosołowych)
- grzyby suszone około 100g
- cebula około 3 średnie lub 2 duże
- 4 obrane jabłka, pocięte w ósemkę (słodkie)
- boczek wędzony 500g
- mięso wieprzowe gulaszowe około 500g
- mięso gulaszowe wołowe około 500g
- mięso z piersi kaczej, 2 piersi
- kiełbasa jałowcowa około 500g
|
Opis przygotowania: Mięso kroimy w cząstki i obsmażamy na odrobinie smalcu. Kiełbasę kroimy w pół talarki i obsmażamy. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy do uzyskania złotej barwy. Kapustę kiszoną przemywamy raz (można więcej razy, jeżeli stara, bardzo kwaśna i jeżeli lubimy bigos bardziej słodki). Z kiszoną kapustą mieszamy słodką kapustę, mięso oraz przyprawy. Dolewamy bulionu. Wszystko gotujemy około 1 godziny, dodajemy grzyby, śliwki, powidła i wino. Gotujemy dalej około 2 godzin na małym ogniu.
Wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnego dnia ponownie rozgrzewamy bigos doprowadzając do wrzenia i wyłączamy. Czynność powtarzamy raz jeszcze następnego dnia. Do bigosu w ostatniej fazie dodajemy prawie kostkę masła 250g. Najlepiej przechowuje się w słoikach o pojemności 1 litra. Słoiki napełniamy gorącym bigosem, zmykamy i pasteryzujemy około 30 minut. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: adrianbogacki | Przepis czytano już 6541 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|