Krem z pieczarek w kokilkach z jajkiem |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 szalotki lub dwie średnie cebule
- 1 kg pieczarek
- czarny pieprz
- Cognac około 1/2 szklanki
- śmietana kremówka 30% około 250 ml
- jajka
- masło
|
Opis przygotowania: Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie masła. Złocimy. Dodajemy pokrojone dość grubo pieczarki, solimy i pieprzymy. Całość podlewamy wodą około 2 łyżki. Dusimy aż pieczarki zaczną się podsmażać. Deglasujemy cognakiem, następnie dodajemy kremówkę. Całość redukujemy do otrzymania konsystencji kremu. Krem przekładamy do kokilek, na wierzch wybijamy jajko. Kokilki układamy w naczyniu do połowy wypełnionego wodą i gotujemy powoli pod przykryciem około 5 do 7 minut. Jajko w kokilkach solimy i pieprzymy, dodajemy wiórek masła. Podajemy.
Podajemy z tzw. Croque madame, czyli kromkami tostowego pieczywa pokrojonego w spore paluszki. Paluszki smarujemy masłem i rumienimy w piekarniku. |
|
Region: Kuchnia francuska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 7107 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |