Jabłecznik |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: Blacha Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 3 ( dawne ) szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1,5 kostki masła
- szklanka cukru
- torebka cukru waniliowego/ cynamon
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- słoik jabłek prażonych
- łyżeczka proszku do pieczenia
+ Blacha prostokątna
++ papierek od masła do nasmarowania blachy
+++ tarta bułka do wysypania blachy
(to najlepiej zrobić na początku)
|
Opis przygotowania: Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, ponownie wymieszać.Stopniowo dodawać mąkę wyrabiając już ciasto ręką na kulkę. Przekroić ciasto na 2 części (już nie mówię, żeby na połowy, ale w miarę równe). Jedną połówką wyłożyć spód blachy. Po wyłożeniu ciasta na spód czas na nakładanie jabłek. Po równomiernym wyłożeniu posypujemy jabłka cukrem waniliowym, jak kto woli - cynamonem. Na wierzchu układamy nieregularnie strzępki z drugiej połówki ciasta. Wszystko do pieca nagrzanego do 180 stopni grzanie z dołu i góry na około 50 min. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: irracjonalny |
Przepis czytano już 5127 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |