przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zapiekanka ziemniaczana

Poziom: łatwy
Czas: 50 min.
Porcji: 4-6
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
5-6 ziemniaków
2-3 cebule
2-3 ząbki czosnku
3 pomidory
kulka mozarelli
śmietana 18%, 200 ml
4 łyżki mleka
kilka kropli oliwy z oliwek
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, oregano, rozmaryn

Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do wrzątku i gotować ok. 10 minut, osuszyć. Rozgnieść czosnek z solą, pokropić oliwą i odstawić na chwilę, żeby puścił smak. Następnie pokroić cebulę i pomidory i ser w plastry. Rozbełtać śmietanę z mlekiem, jajkiem, czosnkiem i przyprawami. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cebulę, pomidory (dobrze posypać je lekko ziołami), ser, cebulę i na koniec ziemniaki. Zalać to śmietaną z dodatkami, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i piec około 30 minut. Ostatnie kilka minut - bez przykrycia, żeby się zrumieniło.
Opis / Uwagi:
Niekiedy czas pieczenia może być dłuższy, zależy to choćby od gatunku ziemniaków.
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis został dodany przez:  kass
Przepis czytano już 5442 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin