|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zapiekanka ziemniaczana |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 4-6 Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: 5-6 ziemniaków
2-3 cebule
2-3 ząbki czosnku
3 pomidory
kulka mozarelli
śmietana 18%, 200 ml
4 łyżki mleka
kilka kropli oliwy z oliwek
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, oregano, rozmaryn
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do wrzątku i gotować ok. 10 minut, osuszyć. Rozgnieść czosnek z solą, pokropić oliwą i odstawić na chwilę, żeby puścił smak. Następnie pokroić cebulę i pomidory i ser w plastry. Rozbełtać śmietanę z mlekiem, jajkiem, czosnkiem i przyprawami. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cebulę, pomidory (dobrze posypać je lekko ziołami), ser, cebulę i na koniec ziemniaki. Zalać to śmietaną z dodatkami, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i piec około 30 minut. Ostatnie kilka minut - bez przykrycia, żeby się zrumieniło. |
|
Opis / Uwagi: Niekiedy czas pieczenia może być dłuższy, zależy to choćby od gatunku ziemniaków. |
| Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis został dodany przez: kass | Przepis czytano już 5442 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|