Grilowane owoce w sosie brzoskwiowym |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 3 gruszki
- 3 jabłka
- 3 banany
- masło
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
Sos brzoskwiniowy:
- 100g orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki nalewki lub likieru owocowego
- puszka brzoskwiń
- 3-4 łyżki cukru
|
Opis przygotowania: Owoce obrać ze skórek. Usunąć gniazda nasienne z jabłek, pokroić na półćwiartki. Gruszki pokroić na półćwiartki, banany w grube plasterki. Przygotować arkusze folii aluminiowej, wysmarować je masłem, i na każdym układać po kilka kawałków owoców, posypać szczyptą cukru i cynamonu. Folię szczelnie zawinąć i ułożyć pakunki na średnio rozgrzanym grillu. piec od 5 do 10 minut z każdej strony. podawać gorące z sosem brzoskwiniowym.
Sos brzoskwiniowy:
Orzechy zalać sokiem z cytryny i likierem lub nalewką. Odstawić na kilkanaście minut. Brzoskwinie wyjąć z zalewy i zmiksować blenderem w głębokiej misce, na gładką masę. Dodać orzechy i ponownie zmiksować, na koniec dodać cukier i starannie wymieszać. przed polaniem owoców schłodzić. |
|
Opis / Uwagi: Sos można też podawać do lodów i ciast. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis został dodany przez: intruz |
Przepis czytano już 5399 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |