przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





PAPRYKA CHILI NADZIEWANA

Poziom: łatwy
Czas: 120 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 4 strąki czerwonej papryki chili - długiej - wtedy farsz pozostanie w środku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- Sól, świeżo zmielony pieprz, bazylia, oregano lub inne zioła w/g
- 200g sera feta albo innego wg upodobań

Opis przygotowania:
Strąki papryki umyć, skroić z nich dekielek, i wydrążyć środek, natkę umyć, otrzepać z wody, oberwać listki z łodyżek i drobno posiekać. Natkę wymieszać z sokiem cytryny i oliwa, posolić i popieprzyć.
Tak przygotowaną marynatą posmarować obficie strąki papryki od wewnątrz, ser pokroić w podłużne kawałki, obsypać ziołami i włożyć delikatnie do papryki. Rozgrzać grill i położyć n nim naszą paprykę grillując ją w średniej temperaturze po 10 minut z każdej strony. Podajemy na ciepło lub na zimno skrapiając, delikatną oliwą z pestek winogron.
Opis / Uwagi:
ostatnio pokazały się nadziewane papryczki w supermarketach ale one są marynowane i potem nadziewane fetą z masłem i ziołami, a w misce zalewane olejem, przepis powyżej jest oryginalnie grecki i pochodzi z tawerny w Stomio , Thio i Ana, właściciele, są moimi przyjaciółmi i od nich otrzymałem ten przepis.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 9049 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin