|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
ŁOSOŚ W BAKŁAŻANIE |
|
Poziom: średni Porcji: 4 PORCJE Głosów: 43 Ocena: 4.90 Składniki: - świeży łosoś (filet): 0,5 kg
- bakłażan: 1 szt
- musztarda Dijon: 25 g (łyżeczka)
- jogurt naturalny: 150 g
- mix sałat: 150 g
- pomidorki koktajlowe: 5 szt
- cytryna: 2 szt
- koperek: 1 wiązka
- oliwa (extra vergin): 50 ml
- olej słonecznikowy: 50 ml
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz: 1 łyżeczka
|
Opis przygotowania: Bakłażana kroimy na cienkie plastry wzdłuż. Plastry skrapiamy delikatnie cytryną. Koperek siekamy.
Mix sałat np.: sałata lodowa, rukola, szpinak baby można użyć innych sałat wg. uznania) liście płuczemy, odsączamy, dzielimy na mniejsze cząstki (rwiemy nie kroimy) i mieszamy. Dodajemy zioła kilka gałązek posiekanego koperku do smaku. Skrapiamy cytryną, oliwą, bardzo lekko solimy. Mieszamy w misce.
Łosoś filet płuczemy. Wyciągamy z niego ości (najpierw wyczuwamy palcami ich umiejscowienie, a następnie podważamy je za pomocą łyżeczki). Następnie ściągamy skórę nożem (nacinamy filet z brzegu, aż do skóry, a następnie ciągniemy za skórę, delikatnie przesuwając nóż). Kroimy łososia na 4 równe porcje (dzwonki). Doprawiamy rybę, posypując siekanym koperkiem, szczyptą soli, szczyptą pieprzu, wyciskamy sok z cytryny.
Przygotowujemy sos Dijon w tym celu mieszamy ze sobą 150 ml jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę musztardy Dijon. Dodajemy szczyptę pieprzu i soli do smaku. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku.
Bakłażana rozkładamy tak aby lekko na siebie zachodziły. Szerokość plastrów powinna być taka, aby zmieścił się na nich uprzednio przygotowany kawałek łososia. Zwijamy bakłażana z łososiem w rulon i odstawiamy je łączeniem.
Wlewamy na patelnię olej i rozgrzewamy,po rozgrzaniu kładziemy na patelni przygotowane rulony z łososiem (łączeniem w dół). Lekko dociskamy. Smażymy z obydwu stron, aż do uzyskania koloru lekko brązowego pilnujemy, aby nie przypalić. W drugiej fazie smażenia patelnie nakrywamy pokrywką;
Po usmażeniu wykładamy łososia na deskę do krojenia,odcinamy końcówki i porcjujemy na małe kawałki. |
|
Opis / Uwagi: Sposób podania:
Na talerzu rozcieramy sos np. w formie koła (dekoracyjnie). Układamy łososia (pionowo) dodajemy mix sałat oraz inne elementy w formie dekoracji (pomidora koktajlowego, cząstkę cytryny, gałązkę koperku). Skrapiamy delikatnie oliwą do smaku.
SMACZNEGO!!! |
| Region: Kuchnia włoska | |
Przepis został dodany przez: jaceksz | Przepis czytano już 9039 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|