|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kapusta z grzybami |
|
Poziom: średni Głosów: 18 Ocena: 3.66 Składniki: 1 kg kapusty kwaszonej,
15 dkg grzybów suszonych (nie muszą być prawdziwki - ważne aby były aromatyczne),
0.5 kg renet,
kilka suszonych śliwek,
2 cebule,
3 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
0.5 łyżeczki kminku,
2 liście laurowe,
2 ziarenka ziela angielskiego.
|
Opis przygotowania: Grzyby i śliwki umyć i zalać wodą na noc. Następnego dnia do dużego szerokiego garnka włożyć kapustę, wypestkowane, pokrojone w ćwiartki śliwki, obrane, pokrojone jabłka i cebulę, 2 łyżki cukru. Wsypać kminek, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu, wrzucić liście laurowe. Wszystko to wymieszać i zalać wodą, aby przykrywała całość. Po zagotowaniu dusić na malutkim ogniu.
Jednocześnie w małym rondelku gotować w 2 szkl. wody namoczone grzyby. Gdy grzyby już ugotują się na miękko, pokroić je w cienkie paski i razem z sosem, w którym się gotowały, wlać do kapusty.
Wszystko razem dusić 20 min. Dobrze jest taką kapustę przyrządzić trzy dni przed Wigilią i codziennie ją przez 0.5 h podduszać. W dzień Wigilii zagotować ją na małym ogniu, a na patelni z mąki i oleju zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić w niej 3 - 4 łyżki kapusty, wrzucić do garnka i trzymać na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5 min. Podawać z krokiecikami z ziemniaków i orzechów. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 23665 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|