|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Marchew po litewsku |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: 30 min.
 Porcji: 4
 Głosów: 1Ocena: 3.00
6 dużych marchewek,
 3 łyżki masła, 8 - 10 suszonych prawdziwków,
 2 cebule, łyżka mąki, 2 łyżki gęstej śmietany,
 2 łyżki siekanej natki pietruszki, sól, pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Grzyby moczyć w niewielkiej ilości wody przez noc. Następnego dnia ugotować i posiekać. Marchewki przekroić wzdłuż na pół, usunąć jasne rdzenie, wrzucić na 5 - 6 min do osolonego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Obraną cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby, dusić przez chwile, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z łyżki masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić wywarem z grzybów i gotować, aż sos zgęstnieje, dodać śmietanę i podsmażone grzyby z cebulą. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, masa powinna być gęsta, dodać natkę pietruszki. Nadziać połówki marchewki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polewać stopionym masłem, zapiekać ok. 20 min w temperaturze 180st.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Suszone grzyby można zastąpić świeżymi lub pieczarkami, ale smaczniejsze jest z leśnymi
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  cassatek1981 |  | Przepis czytano już 5449 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |