|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Panierowana sola w sosie cytrynowym z pieczonymi ziemniakami |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 9 Ocena: 4.56 Składniki: 4 Filety z soli
2 jajka
Mąka
Bułka tarta
Sól, pieprz
Cząber/Oregano
10 ziemniaków
Tymianek
Pieprz młotkowany
Oliwa z oliwek
Cytryna
Śmietana 30%
|
Opis przygotowania: Filety z soli rozmrażamy i odsączamy, posypujemy cząbrem lub oregano oraz solą i pierzem, panierujemy w mącę, jajku i bułce. Ziemniaki dokładnie myjemy, bo nie będziemy obierać ze skórki, kroimy na 4-5 w miarę równych części i układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy tymiankiem, solą i młotkowanym pieprzem, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 20 minut, po tym czasie patrzymy czy już gotowe. Rybę smażymy z obu stron do uzyskania miedzianej barwy na panierce, chyba, że używamy ciemnej bułki, wtedy do brązowej barwy. Na małą patelnię wlewamy około 200 ml śmietany 30stki, posypujemy solą i pieprzem (lub przyprawą typu vegeta) i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, po czym wciskamy połowę cytryny i pozwalamy na redukcję. Otrzymanym sosem polewamy naszą solę. Smacznego :) |
|
|
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 4238 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|