|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Polędwica wieprzowa w orzechach na puree ziemniaczanym z sosem z likieru orzechowego |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 1 Głosów: 8 Ocena: 4.50 Składniki: 1/3 polędwicy wieprzowej
Słodka papryka w proszku
Ostra papryka w proszku
Sól
Orzechy arachidowe/ziemne
Jajko
100ml śmietany 30%
50ml likieru orzechowego
3 ziemniaki
25g masła
mleko
|
Opis przygotowania: Orzechy młotkujemy lub blenderujemy i wsypujemy do miski lub głębokiego talerza, dodajemy odrobinę ostrej papryki i łyżeczkę słodkiej, mieszamy i obtaczamy w tym naszą oczyszczoną wcześniej z błon polędwicę. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko i znów obtaczamy w nim naszą polędwicę po czym po raz drugi w reszcie orzechów.
Tak panierowaną polędwicę kładziemy na zimnej patelni na oleju i dopiero nastawiamy pod nią ogień, a robimy to dlatego, by nie spalić orzechów i by polędwica nie była surowa w środku, bo rzucając mięso na rozgrzany olej zetnie się tylko wierzch, a środek pozostanie surowy - tak robimy w przypadku polędwicy wołowej, ale tu chcemy ładny kolor na panierce i dobrze wysmażony środek :). Gdy mięso będzie gotowe (po jakichś 15 minutach) zdejmujemy je z patelni, usuwamy resztki panierki i wlewamy śmietanę i likier, czekamy na redukcje i polewamy sosem naszą polędwicę. Łączymy tu wiele smaków, więc jeśli ktoś nie lubi słodyczy i pikanterii, może się niestety rozczarować. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i odrobinę mleka, ubijamy na jednolite puree.
Smacznego :) |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 4520 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|