przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Polędwica wieprzowa w orzechach na puree ziemniaczanym z sosem z likieru orzechowego


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 1
Głosów: 8
Ocena: 4.50
Składniki:
1/3 polędwicy wieprzowej
Słodka papryka w proszku
Ostra papryka w proszku
Sól
Orzechy arachidowe/ziemne
Jajko
100ml śmietany 30%
50ml likieru orzechowego
3 ziemniaki
25g masła
mleko

Opis przygotowania:
Orzechy młotkujemy lub blenderujemy i wsypujemy do miski lub głębokiego talerza, dodajemy odrobinę ostrej papryki i łyżeczkę słodkiej, mieszamy i obtaczamy w tym naszą oczyszczoną wcześniej z błon polędwicę. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko i znów obtaczamy w nim naszą polędwicę po czym po raz drugi w reszcie orzechów.
Tak panierowaną polędwicę kładziemy na zimnej patelni na oleju i dopiero nastawiamy pod nią ogień, a robimy to dlatego, by nie spalić orzechów i by polędwica nie była surowa w środku, bo rzucając mięso na rozgrzany olej zetnie się tylko wierzch, a środek pozostanie surowy - tak robimy w przypadku polędwicy wołowej, ale tu chcemy ładny kolor na panierce i dobrze wysmażony środek :). Gdy mięso będzie gotowe (po jakichś 15 minutach) zdejmujemy je z patelni, usuwamy resztki panierki i wlewamy śmietanę i likier, czekamy na redukcje i polewamy sosem naszą polędwicę. Łączymy tu wiele smaków, więc jeśli ktoś nie lubi słodyczy i pikanterii, może się niestety rozczarować. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i odrobinę mleka, ubijamy na jednolite puree.

Smacznego :)
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 4520 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin