Polędwica wieprzowa faszerowa na słodko z sosem pomarańczowym |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Porcji: 1 Głosów: 4 Ocena: 5.00 Składniki: Kawałek polędwicy wieprzowej (ok 150g)
Papryka słodka w proszku
Sól
2 całe pomarańcze
Łyżka suszonej żurawiny
Mąka ziemniaczana
Olej słonecznikowy
|
Opis przygotowania: Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy sok do garnuszka, następnie odcinamy nożem cienkie płaty skóry, które następnie gotujemy około 5 minut po czym przecedzamy i gotujemy raz jeszcze 3 minuty w zmienionej wodzie, w ten sposób pozbawiamy je goryczy. Po drugim gotowaniu odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Polędwicę wieprzową rozbijamy przez folię spożywczą i układamy na niej drobno posiekaną suszoną żurawinę, a na niej nasze pokrojone w drobne paski skórki pomarańczy, zawijamy w kształt walca. Jest to mięso wieprzowe, więc dobrze byłoby spiąć miejsca w których płaty mięsa się łączą np wykałaczkami, które wyjmiemy zaraz po usmażeniu. Tak przygotowaną polędwicę posypujemy z wierzchu z każdej strony odrobiną soli i słodkiej papryki. Smażymy na oleju z każdej strony, a także po bokach. Sos przygotowujemy w taki sposób, że wyciśnięty sok z pomarańczy gotujemy na wolnym ogniu by odparował przynajmniej o połowę i ewentualnie zagęszczamy odrobiną roztworu ze skrobi ziemniaczanej i zimnej wody.
Smacznego |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: majki |
Przepis czytano już 4550 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |