|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chaczapuri - smażony gruzíński chleb |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki:
- mąka - 3 szklanki
- mleko - 1,5 szklanki
- masło - 1,5 kostki
- świeże drożdże - 23g
- jajko
- ser sulguni - 300g
- olej rzepakowy
Zamiast gruzińskiego sera można
użyć zwykłego twarogu
wymieszanego z serem
mozzarella.
|
Opis przygotowania: Część mleka lekko podgrzej, a
następnie dodaj łyżeczkę mąki
oraz cukru i rozpuść w nim
drożdże, odstaw w ciepłe
miejsce. Na stolnicę przesiej
mąkę, dodaj połowę miękkiego
masła, resztę mleka oraz
wyrośnięte drożdże. Całość
zagnieć, powinno powstać
jednolite ciasto. Uformuj z niego
kulkę, owiń folią spożywczą i
wstaw na 1-2 godziny do
lodówki.
Ser zetrzyj na drobnej tarce, a
następnie dodaj jajko i pozostałą
część masła. Dokładnie wymieszaj
i dopraw do smaku solą i
pieprzem.
Po wyjęciu ciasta z lodówki,
dzielimy je na 3-4 równe części, a
następnie każdą z nich
wałkujemy, aby powstały cienkie
placki. Na każdy z placków połóż
przygotowane serowe nadzienie.
Zlep brzegi każdego z placów i
lekko uklep, aby nadać plackom
plaski kształt.
Na patelni rozgrzewamy olej i
smażymy na nim placki z obu
stron po około 3-4 minuty. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance | Przepis czytano już 6105 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|