|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 4Ocena: 4.25
1 kg piersi kurczaka (2 sztuki)
 sól, pieprz
 4 łyżki soku z cytryny
 6 łyżek oliwy z oliwek
 mała szczypta szafranu
 świeży tymianek
 (ok 7 szaszłyków)
 
 
 |  | Opis przygotowania: Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny, dodać 6 łyżek oliwy z oliwek oraz roztarty w moździerzu szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
 Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
 Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku. Podawać z białym ryżem i ewentualnie oliwą oliwek z pierwszego tłoczenia. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  julka |  | Przepis czytano już 4429 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |