|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Rogale Drożdżowe |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: 2,5 szklanki mąki, 1,5 kostki masła lub margaryny, 3 łyżki gęstej śmietany, 5 dag drożdży, 2 jajka, 2-3 łyżki cukru lub cukru pudru, szczypta soli, otarta skórka cytrynowa lub cukier czy olejek wanilinowy.
Do nadziewania rogali: 10 dag rodzynek,5 dag siekanych migdałów, smażona skórka pomarańczowa lub 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego.
Do smarowania rogali: 1 jajo.
Do wysmarowania blaszki: olej
|
Opis przygotowania: Rozmieszać drożdże ze śmietaną, dodać mąkę, masło, jaja, cukier i sól, wyrobić zagniatając rękami. Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na cienki placek(grubości ok.1/2 cm) o średnicy ok.25-30 cm, kroić jak tort na 4-6 kawałków. U najszerszego brzegu układać po łyżce mieszanki rodzynek, migdałów i skórki lub dżemu. Zwijać zaczynając od tej właśnie strony. Po zwinięciu nadać kształt rogala zawijając cienkie brzegi. Układać rogale na wysmarowanej tłuszczem blaszce zostawiając tyle miejsca, aby po wyrośnięciu nie pozlepiały się. Kiedy po mniej więcej 30 minutach dobrze podrosną, posmarować ostrożnie wierzchy rozbitym dobrze jajkiem (robimy to przy pomocy miękkiego pędzelka).
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 - 200 st C aż uzyskają piękny, jasnobrązowy kolor. |
|
|
Przepis został dodany przez: julka | Przepis czytano już 5369 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|