|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Lasagne I |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 4.67 Składniki: Ciasto:
400 gr mąki,
5 jajek,
sól.
Nadzienie:
500 g pomidorów (lub 2 puszki),
2 cebule,
2 marchewki,
1 łodyga selera naciowego,
400 g mielonego mięsa,
1 szkl. czerwonego wina,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
300 gr tartego sera,
sól,
pieprz,
bazylia,
natka pietruszki.
Sos beszamelowy:
1 l mleka,
100 g masła,
100 - 120 g mąki,
gałka muszkatałowa,
sól.
|
Opis przygotowania: Przesianą mąke usypujemy w kopczyk, robimy zagłebienie do którego wbijamy jajka, wsypujemy sól. Zagniatamy caisto i odstawiamy je w ciepłe na 20 min. Dzielimy je na 9 kawałków, z których rozwałkowujemy cienkie płaty. Podsuszone płaty gotujemy w osolonej wodzie. Następnie mięso podsmażamy na oliwie z posiekaną cebulą. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy, aż płyn odparuje. Pomidory sprzamy, obieramy, miksujemy. Podsmażamy króciutko czosnek na oliwie, dodajemy pokrojonego selera, marchewkę, pomidory, natkę i bazylię. Mieszamy z mięsem. Sos powinien być dosyć gęsty, wiec czekamy, aż odparuje, możemy dodać trochę koncentratu. Do przygotowania sosu beszamelowego potrzebujemy roztopionego masła, do którego dodajemy mąkę i mleko, musimy stale mieszać, aż sos będzie miał gładką kosystencję. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą, wlewamy troche sosu beszamelowego i układamy: płat makaronu, beszamel, sos pomidorowy, tarty ser, makaron itd, aż składniki się wyczerpią. Na końcu powinien być makaron posypany serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 220°C przez 30 min. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 10554 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|