przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Placek drozdzowy z owocami i kruszonka


Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Ciasto:
10 dkg drozdzy(pokruszonych)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 cukier waniliowy
1 szklanka letniego mleka
4 jajka (rozmacone-roztrzepane)
4 szklanki maki
500-700 g owocow (polecam truskawki,jablka,jagody lub rabarbar)

Kruszonka:

1 szklanka maki
okolo 1 szklanki cukru
pol kostki roztopionego masla lub margaryny
pol lyzeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Opis przygotowania:
1. Skladniki w wyzej podanej kolejnosci wlozyc do miski ,przykryc sciereczka i odstawic na 2 godziny w cieple miejsce.NIE MIESZAC.
2. Przygotowac kruszonke zagniatajac wszystkie skladniki reka az do powstania tzw.kuli,ktora pozniej pokruszymy na wierzch ciasta.
3. Po 2 godzinach ciasto wymieszac drewniana lyzka na jednolita konsystencje i wylac do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy.
4. Pokroić owoce w większe części lub w ćwiartki i ułożyć na cieście lekko dociskając je w dół.
5. Wysypać kruszonkę na powierzchnię całego ciasta.
6. Rozgrzać piekarnik do 180* C.
7. Piec 35-45 min., po czasie sprawdzając patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest wilgotne.
8. Po zakończeniu pieczenia pozostawic jeszcze ciasto przez okolo 5 minut w piekarniku i dopiero wyciągnąć oraz ostudzić.

Ciasto najlepiej smakuje z truskawkami,jagodami,jablkami lub rabarbarem.
Opis / Uwagi:
Skladniki na forme o wym. plus/minus 23/28 cm
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  aska1
Przepis czytano już 4151 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin