Placek drozdzowy z owocami i kruszonka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Ciasto:
10 dkg drozdzy(pokruszonych)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 cukier waniliowy
1 szklanka letniego mleka
4 jajka (rozmacone-roztrzepane)
4 szklanki maki
500-700 g owocow (polecam truskawki,jablka,jagody lub rabarbar)
Kruszonka:
1 szklanka maki
okolo 1 szklanki cukru
pol kostki roztopionego masla lub margaryny
pol lyzeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
|
Opis przygotowania: 1. Skladniki w wyzej podanej kolejnosci wlozyc do miski ,przykryc sciereczka i odstawic na 2 godziny w cieple miejsce.NIE MIESZAC.
2. Przygotowac kruszonke zagniatajac wszystkie skladniki reka az do powstania tzw.kuli,ktora pozniej pokruszymy na wierzch ciasta.
3. Po 2 godzinach ciasto wymieszac drewniana lyzka na jednolita konsystencje i wylac do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy.
4. Pokroić owoce w większe części lub w ćwiartki i ułożyć na cieście lekko dociskając je w dół.
5. Wysypać kruszonkę na powierzchnię całego ciasta.
6. Rozgrzać piekarnik do 180* C.
7. Piec 35-45 min., po czasie sprawdzając patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest wilgotne.
8. Po zakończeniu pieczenia pozostawic jeszcze ciasto przez okolo 5 minut w piekarniku i dopiero wyciągnąć oraz ostudzić.
Ciasto najlepiej smakuje z truskawkami,jagodami,jablkami lub rabarbarem. |
|
Opis / Uwagi: Skladniki na forme o wym. plus/minus 23/28 cm |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: aska1 |
Przepis czytano już 4151 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |