Orkiszowe bułki z ziarnami |
|
Poziom: średni Czas: 15 min. Porcji: 10 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
250 g mąki pszennej chlebowej
300 ml wody
1 łyżka miękkiego masła
10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżu
|
Opis przygotowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
ziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.
Drożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, odstawić do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
* więcej o przygotowaniu rozczynu można przeczytać w notce o cieście drożdżowym |
|
Region: Kuchnia amerykańska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis został dodany przez: jula9124 |
Przepis czytano już 4991 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |