przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





CHLEBEK NAAN


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 8
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
½ szklanki mleka podgrzane do temperatury ciała ok 30 st.
5 dkg świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4 szklanki białej mąki (tylko białej lub mieszanej,)
1 1/2 łyżeczki cukru, extra
11/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
1 szklanka naturalnego jogurtu( kwaśne mleko, kefir)
1 szczypta czarnuszki 1 szczypta sezamu

Opis przygotowania:
W małej misce mieszamy mleko, drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Pozostawiamy na 10 minut, aż się zapieni. W dużej misce mieszamy resztę składników suchych. Dodajemy olej i jogurt, przygotowaną mieszaninę drożdży. Dobrze wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie i przestanie się kleić, jeśli będzie taka potrzeba można dodać odrobinę wody. Umieszczamy ciasto w naoliwionej misce, dodać czarnuszkę, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Aż podwoi wielkość.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i ponownie lekko wyrabiamy. Dzielimy na osiem kawałków i z każdego robimy kulę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Każdą z kul rozpłaszczamy rękoma na owal o grubości nie większej niż 5 mm. Wykładamy na blachę do piekarnika. Pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony. Bardzo pomaga używanie szerokiej kuchennej łopatki z materiału odpornego na wysoką temperaturę. Chlebki w miarę pieczenia pęcznieją, dlatego w zależności od użycia nakłuwamy je widelcem lub nie.
Należy piec uważnie, aby ich nie spalić, jak będą łaciate złoto białe są gotowe. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce. Są wspaniałe ze wszystkimi sosami.
Opis / Uwagi:
najpopularniejsze pieczywo półwyspu indyjskiego, podawane z różnymi wkładkami np mięso, warzywa, lub jako dodatek do curry, czy innych sosów. Mocno zakorzeniony w Angli i USA gdzie można kupić gotowy w markecie.
Region:  Kuchnia indyjska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 5346 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin