|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Delicje z ryżu i mięsa |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  30 min.Porcji:  4Głosów: 0Ocena: 0.00
50 dag mięsa mielonego
 50 dag ryżu
 2 jajka
 1 cebula
 1/4 szklanki migdałów
 1/3 szklanka rodzynek
 olej
 bułka tarta
 sól pieprz
 Na sałatkę :
 liście zielonej sałaty
 2 pomidory
 natka pietruszki
 1/2 cebuli
 1 ząbek czosnku
 olej
 sól
 pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1 . Rodzynki opłucz , migdały zalej gorącą wodą , odstaw na chwilę . Gdy woda ostygnie , przełóż migdały na sitko , osącz i obierz ze skórki , a następnie posiekaj .
 2 . Cebul obierz z łupin , oczyść , pokrój w piórka o przesmaż krótko na oleju . Do smażącej się cebuli dodaj mielone mięso , rodzynki , migdały . Smaż razem 10 minut . Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem . Ryż ugotuj w osolonej wodzie , przerzuć na sito i przestudź .
 3 . Ostudzony ryż wymieszaj z roztrzepanym jajkiem , dodaj sól , pieprz i trochę posiekanej natki pietruszki . Wilgotnymi dłońmi uformuj z ryżu małe placuszki . Trzymając je w dłoni  , na środek nałóż łyżeczkę mięsnego farszu , zamknij dłoń tak , by otulić ryżem mięsny farsz i uformuj z niego kulkę .
 4 . Gotowe kuleczki z ryżu i mięsa panieruj w rozmąconym jajku oraz w tartej bułce . Smaż je ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor .
 5 . Gorące kuleczki z ryżu i mięsa podawaj z sałatką warzywną . Liście sałaty ułóż z plasterkami pomidora i krążkami cebuli . Przeciśnięty przez praskę czosnek utrzyj z solą , pieprzem i olejem . Polej nim warzywa , posyp natką i podawaj z gorącymi kuleczkami .
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  |  |  | Przepis został dodany przez:  natalina4 |  | Przepis czytano już 6581 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |