Ciasto maxi king z orzechami |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 40 dag. herbatników
puszka masy krówkowej
30 dag masła
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki cukru waniliowego
40 dag. mleka w proszku( nie granulowanego)
POLEWA
15 dag. orzeszków ziemnych
2 czekolady mleczne
1/4 szkl. mleka
|
Opis przygotowania: Blachę 22x36 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim herbatniki.
Szklankę mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Ostudzić.
Miękkie masło zmiksować na gładką masę. Następnie dalej miksując dodać na przemian po łyżce mleka w proszku i łyżce mleka z cukrem.
Połowę masy mlecznej rozkładam na herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników.
Następna warstwa to masa krówkowa z puszki. Jeśli zbyt twarda można ją lekko podgrzać.
Na masę krówkową wyłożyć resztę masy mlecznej.
Całość przykryć ostatnią warstwą herbatników.
Orzeszki pokrojone prażyć na suchej patelni.
Podgrzać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić w nim czekoladę.
Zdjąć z ognia i wymieszać z uprażonymi orzechami i i rozprowadzić na powierzchni ciasta.
Schłodzić w lodówce. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 3962 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |