przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





NALEWKA Z KWIATÓW BZU CZARNEGO

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: dowolna
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
" 150 baldachów kwiatów bzu czarnego;
" 4 cytryny;
" 4 lemonki;
" szklanka miodu wielokwiatowego;
" 1 kg cukru;
" 4 szklanki spirytusu ;
" łyżka suszonego korzenia arcydzięgla ( do kupienia w sklepach zielarskich), lub łyżeczka świeżego .

Opis przygotowania:
W piękny, pogodny ,majowy poranek zbieramy kwiaty bzu czarnego, a ponieważ nie będziemy ich myć  zbieramy je w czystej okolicy , z dala od szosy . Można ,po przyniesieniu do domu, rozłożyć kwiaty na tacy, aby dać szansę ucieczki drobnym robaczkom i muszkom. Następnie wyszorowane cytryny sparzamy, osuszamy, kroimy w plasterki i pozbywamy się pestek. Z wody i cukru gotujemy syrop. W wyparzonym słoju (najlepiej 3-litrowym) układamy warstwami kwiaty bzu i plasterki cytryny. Zalewamy to cudo przestudzonym syropem, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 8-10 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Co drugi dzień mieszamy nastaw drewnianą łyżką i sprawdzamy czy sok za mocno nie fermentuje. I tu ważna sprawa  nie możemy tego przegapić: kiedy sok zaczyna lekko fermentować  trzeba go zlać do innego słoja! Zlewamy, przecedzając przez gęste sito wyłożone jałową gazą. Po zlaniu naszej mikstury  dodajemy do niej płynny miód, sok z limonek, spirytus i korzeń arcydzięgla. Tym razem szczelnie słój zamykamy i wynosimy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, co kilka dni energicznie potrząsamy słojem. Po tym czasie ponownie delikatnie zlewamy nalew, a powstały na dnie osad filtrujemy przez gazę lub filtry do kawy. Wszystko razem łączymy i ponownie do słoja& do ciemnego  na 2 tygodnie. Oczywiście nie zapominamy o potrząsaniu słojem i kilku miłych słowach, które zawsze dobrze robią każdemu nalewowi. Na koniec wszystko delikatnie zlewamy, osad filtrujemy, rozlewamy do ciemnych butelek, korkujemy, opisujemy i odstawiamy w ciemne ,chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące& Na jesienne przeziębienia, lęki i tęsknoty  jak znalazł !
Opis / Uwagi:
Ludowa medycyna przypisywała kwiatom i owocom bzu czarnego silne działanie napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśnie, a zewnętrznie także przeciwzapalne. Polecam zatem przyrządzenie smacznej nalewki z kwiatów bzu czarnego, która oprócz walorów smakowych  pomoże w przypadku grypy czy przeziębienia.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 3174 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin