Biszkopt z truskawkami i Ptasim Mleczkiem |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
330 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
½ kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
150 g Ptasiego Mleczka (ok. 15 szt)
|
Opis przygotowania: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Całość wylać do formy (wymiary ok. 34 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180°C.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Do wystudzonego budyniu dodać ubitą śmietanę, a następnie wystudzoną żelatynę i dokładnie wszystko razem zmiksować.Truskawki wypłukać, obrać z szypułek i pokroić na ćwiartki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Ptasie mleczko pokroić na pół, a następnie połówki w trójkąty.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową, poukładać Ptasie Mleczko i lekko wcisnąć w masę, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu.Z tężejącej galaretki odlać jedną szklankę, a następnie spienić mikserem do białości. Tak powstałą piankę wylać na ciasto, poukładać truskawki i wylać resztę galaretki.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 3431 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |