| Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniPorcji:  2Głosów: 0Ocena: 0.00
500 g cielęciny
 1 mniejsza cebula
 5 pędów selera naciowego
 1 marchewka
 przecier pomidorowy Valfrutta 500ml
 1 cytryna
 1 mniejsza pomarańcza
 pęczek natki pietruszki
 200 ml wina
 400 ml bulionu mięsnego
 mąka
 oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
 sól i pieprz do smaku
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC.
 Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  flypr | 
	| Przepis czytano już 2546 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |