| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Torcik truskawkowo-orzechowy |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: Ciasto: 
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki, 
15 dag masła lub margaryny, 
1 żółtko, 
1 łyżka zimnej wody. 
Masa: 
20 dag masła lub margaryny, 
2 żółtka, 
10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru, 
cukier waniliowy, 
10 dag łuskanych orzechów lub migdałów, 
50 dag truskawek, 
1 galaretka o smaku truskawkowym.
 
  |  
	Opis przygotowania: Sporządzić ciasto kruche. Chłodzone ciasto pokroić w plastry grubości około 1/2 cm i wyłożyć nimi tortownicę (dno i boki do 3/4 wysokości). Miejsca złączeń zgnieść palcami. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Ciasto wystudzić. Przygotować masę: orzechy zemleć lub drobno posiekać (migdały sparzyć, obrać z łupinek i posiekać). Masło rozetrzeć w makutrze, dodając stopniowo cukier, cukier anilinowy i na końcu orzechy lub migdały. Masę wyłożyć na ciasto, ułożyć, na niej umyte, osączone i odszypułkowane truskawki, lekko je wciskając. Owoce zalać tężejącą galaretką. Torcik pozostawić w chłodnym miejscu (nie wstawiać do lodówki, gdyż kruche ciasto staje się twarde i niesmaczne). |  
	 |  
	| Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
		| Przepis czytano już 6111 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |