|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Łosoś gotowany na parze |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: 1 łosoś (ok. 1.5 kg),
pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty,
200 g zielonego groszku,
200 g oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry pieczarek,
3 goździki,
2 liście laurowe,
ziele angielskie,
1 gałązka koperku,
2 ugotowane na twardo jaja,
1 cytryna,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz.
|
Opis przygotowania: Rybę sprawić i umyć, usunąć oczy i skrzela (głowy i płetw nie odcinać). Liście laurowe, goździki, pieprz, gałązkę koperku, ziele angielskie i grudkę masła zagotować w małej ilości wody w garnku z wkładka. Na wkładce umieścić rybę, dodać oczyszczoną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę (nie radzę dodawać pora - psuje smak), pieczarki i groszek. Gotować pod przykryciem 20 - 25 min. Gdy płetwy oddzielają się od mięsa - to znaczy, że ryba jest gotowa.
Ostrożnie przełożyć w całości na półmisku, przybrać warzywami, z którymi się gotowała, cząstkami cytryny, ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, posypać grudkami masła i podawać np.: z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. |
|
Sposób przygotowania: Na parze | |
Przepis czytano już 17294 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|