przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Łosoś gotowany na parze

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
1 łosoś (ok. 1.5 kg),
pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty,
200 g zielonego groszku,
200 g oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry pieczarek,
3 goździki,
2 liście laurowe,
ziele angielskie,
1 gałązka koperku,
2 ugotowane na twardo jaja,
1 cytryna,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz.

Opis przygotowania:
Rybę sprawić i umyć, usunąć oczy i skrzela (głowy i płetw nie odcinać). Liście laurowe, goździki, pieprz, gałązkę koperku, ziele angielskie i grudkę masła zagotować w małej ilości wody w garnku z wkładka. Na wkładce umieścić rybę, dodać oczyszczoną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę (nie radzę dodawać pora - psuje smak), pieczarki i groszek. Gotować pod przykryciem 20 - 25 min. Gdy płetwy oddzielają się od mięsa - to znaczy, że ryba jest gotowa.
Ostrożnie przełożyć w całości na półmisku, przybrać warzywami, z którymi się gotowała, cząstkami cytryny, ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, posypać grudkami masła i podawać np.: z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.
Sposób przygotowania:  Na parze
Przepis czytano już 17294 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin