|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kuropatwy w winie |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 kuropatwy
- 10 dkg słoniny wędzonej lub tłustego wędzonego boczku
- 5 dkg smalcu
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml śmietany
- sól
- papryka w proszku słodka i ostra
|
Opis przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć jednym roztartym ząbkiem czosnku, solą i wstawić do chłodnego miejsca na 1 h, drugim ząbkiem czosnku natrzeć ścianki rondla, wyłożyć je plasterkami połowy słoniny lub boczku, dno wysmarować smalcem. Kuropatwy podzielić na porcje i ułożyć ściśle obok siebie skórką na dół, a wierzch obłożyć pozostałymi plasterkami słoniny lub boczku. Rondel postawić na małym ogniu i smażyć do momentu, kiedy kuropatwy będą przyklejać się do dna, wówczas dodać wino i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia przewrócić mięso na drugą stronę (o ile to możliwe jednocześnie wszystkie kawałki). Gdy mięso będzie miękkie, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, papryką ostrą i słodką, poddusić parę minut. Podawać z kluskami półfrancuskimi, kluskami domowymi, zieloną sałatą, mizerią z ogórków. |
|
Region: Kuchnia węgierska | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 7752 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|