| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Torcik walentynkowy |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 5 Ocena: 4.80  Składniki: 1 szklanka mąki 
1 kostka margaryny 
3 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 opakowanie cukru waniliowego 
1 szklanka cukru 
4 jajka 
1 pomarańcza 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
tłuszcz i bułka tarta do formy 
1 opakowanie śmietany kremówki (200 ml) 
50 g wiórków czekoladowych lub płatków migdałowych 
owoce kandyzowane
 
  |  
	Opis przygotowania: Pomarańczę umyć, skórkę zetrzeć na tarce, z miąższu wycisnąć sok. Białka ubić na sztywno. Do miski wsypać obie mąki, dodać margarynę, cukier waniliowy, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, skórkę i sok z pomarańczy, utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać pianę, delikatnie wymieszać. Formę w kształcie serca wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut w temp. 200oC. Ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie cienką warstwą posmarować brzeg i górną powierzchnię. Brzeg obłożyć wiórkami czekoladowymi lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Resztą śmietany napełnić szprycę i udekorować wierzch tortu używając również owoców kandyzowanych. |  
	 |  
	| Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
		| Przepis czytano już 7178 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |