|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Flaczki wołowe |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 92 Ocena: 3.65 Składniki: - 1.5 kg flaków wołowych - oparzonych i oczyszczonych,
- 2 l rosołu lub wody,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 0.5 selera,
- 2 pory,
- 70 g masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 cebula,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- ew. 2 - 3 kostki rosołowe.
Po 0.25 łyżeczki:
- zmielonego imbiru,
- gałki muszkatołowej,
- mielonego pieprzu,
- kolendry,
- gorczycy i kminku.
|
Opis przygotowania: Najlepiej zacząć przygotowywanie flaków poprzedniego dnia. Wyszorować je, wyczyścić, dokładnie umyć i zalać wrzątkiem, gotować ok. kwadransa. Odcedzić. Ponownie zalać wrzątkiem, ale teraz już użyć do tego przygotowanego wcześniej rosołu. Gotować na małym ogniu przynajmniej 4 h. W razie ubywania rosołu, uzupełnić go wrzątkiem. Flaczki muszą być miękkie. Po ugotowaniu, flaki cieniutko pokroić na paseczki i wrzucić z powrotem do rosołu. W rondelku, w małej ilości wody gotować umyte, obrane i pokrojone w słupki jarzyny z dodatkiem łyżki masła: seler, por, marchewkę i pietruszkę. Gdy są miękkie dodać je do flaczków. Cebulę obrać, pokroić w kotkę i dusić na maśle, dodać później mąkę i zrobić zasmażkę, rozprowadzając ją niedużą ilością rosołu z flaczków. Dolać zasmażkę do flaków i przyprawić je. Gdy już zgodnie ze swoimi upodobaniami dodać przyprawy, posolić flaczki i gotować je na małym ogniu przez 20 min. Jeżeli używa się wody, to można dodać kostki rosołowe. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 193135 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 14) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
Zobacz także: Flaki Flaczki z drobiu Flaczki z lina Flaczki wołowe śląskie
flaki Dodał/a ~krystyna-c dnia 2011-04-28 22:53:43
Pisząc o cebuli miałam na myśli gotowanie flaków w całosci!Potem je wyjąć z wody pokroić i włożyć do wcześniej przygotowanego rosołu możę być drobiowo-wpłowy ,dodajemy włoszczyznę tak jak pisałam ztartą na tarce o grubych oczkach i usmażoną na maśle i na koniec przyprawy ,majeranek koniecznie!!!!
| flaki Dodał/a ~krystyna-c dnia 2011-04-28 22:43:25
Kto gotuje flaki z cebulą i gorczyca !!!!?Przedewszystkim flaki należy porządnie umyć!ugotawać z lisciem laurowy,zielem i można dać cebulkę całą ,Majeranek gałka papryka mielona imbir pieprz no i włoszczyzna podsmarzana na maśle!!!!
| Flaki Dodał/a ~Flis dnia 2011-02-17 20:23:29
Flaki bez majeranku!! to nie są flaki po polsku. KOniecznie trzeba napoczątku dusić flaki do miekkości w rosole z dodatkiem majeranku. To pzrede wszystkich zlikwiduje "niezbyt smaczny zapach flaków'. Po ugotowaniu do miękkości i dodaniu więcej rosołu trzeba ponownie wszystko zagotować dodając znowu trochę majeranku (np. stołowa łyżka na 1 litr flaków), i doprawić do smaku pieprzem, ostrą papryką lub chili, przyprawą magi do regulować słoność potrawy.
| Mały plagiat Dodał/a ~kristof dnia 2010-12-31 14:02:33
Nie wiem Ula skąd masz ten przepis , ale prawie identyczny znajduje się w Kuchni domowej Macieja Kuronia , wyd 1 z wydawnictwa Arystoteles , str.98 , cytowanie tylko za zgodą EC group, czyli zrobiłaś mały plagiat, nie podając autora przepisu
| flaczki Dodał/a ~anak dnia 2010-11-04 13:15:42
raz obgotowac? -bedzie smrod conajmniej 3 razy obgotowuje i majeranek to podctawa
| sa pyszne Dodał/a olimar dnia 2010-09-28 17:42:28
bardzo lubie flaczki ale mam problem zawsze jak je gotuje smierdzi cala kuchnia czy jest na to sposub
| pycha Dodał/a ~Monis dnia 2010-09-19 17:17:34
Flaczki pyszne, moja mama robiła bardzo podobnie, dlatego zrobiłam z tego przepisu, no i braku przepisu mamy. Wyszły pyszne, mięciutkie i wszystkim domownikom smakowały, miałam tylko problem przy doprawianiu, robiłam to na swoje wyczucie i smak (oczywiście też z majerankiem).
| Flaczki wolowe Dodał/a ~Donna dnia 2010-07-28 18:02:58
Super przepis, ale jednak musi byc majeranek i troche wolowiny
| majeranek! Dodał/a ~Teresa dnia 2010-04-02 22:05:29
Gdzie jest majeranek?Co to za flaczki bez majeranku?
| flaczki na 6 Dodał/a ~stanw69 dnia 2010-03-22 22:10:03
Wypróbowałem przepis i flaczki smakują super :)
| ? Dodał/a ~Anna dnia 2010-03-17 12:44:00
Czy to nie jest przypadkiem przepis Macieja Kuronia?
| zioła Dodał/a ~piotr dnia 2009-11-20 00:25:25
ja też lubię z majerankiem. Ponadto z natką selera, pietruszki, kopru i młodą czerwoną cebulką. Niebawem poeksperymentuję - czy możnaby dodać jeszcze troszkę grzybów suszonych i b. kwaśnej kapusty?
| flaczki Dodał/a ~adam dnia 2009-01-02 05:49:14
a gdzie majeranek ? czy te sa moze bez majeranku ? ja osobiscie niewyobrazam sobie flakow bez majeranku
| flaczki Dodał/a ~Ula dnia 2008-11-24 21:15:27
... są absolutnie rewelacyjne; gotuję według tego przepisu od dwóch lat i nigdy mnie nie zawiódł :)
|
|
|
|