przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makaron ze szpinakiem i szynką

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 500 g szpinaku
- 6 łyżek masła
- 2 1/2 łyżki mąki
- 300 ml bulionu warzywnego (z kostki)
- 200 g śmietany
- 100 g sera pleśniowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g makaronu tasiemek
- 1 łyżka oleju
- 150 g soczystej szynki wołowej w plasterkach

Opis przygotowania:
Szpinak starannie przebrać, obciąć korzenie i twarde łodygi, umyć go kilkakrotnie i zostawić na sicie do osączenia. Na sos rozgrzać 4 łyżki masła, zasmażyć na nim mąkę. Dodać bulion oraz śmietanę, całość gotować na lekkim ogniu przez ok. 10 minut. Rozdrobnić lub drobno pokroić ser pleśniowy, rozpuścić w sosie, przyprawić solą i pieprzem. Obrać cebulę i czosnek i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe masło rozpuścić w garnku, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak, sparzyć go pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron w odpowiedniej ilości osolonej wody z 1 łyżką oleju, nie rozgotowując go. Szynkę pokroić na długie, cienkie paski. Wymieszać szynkę z makaronem, rozłożyć na podgrzanych talerzach. Na makaronie rozłożyć szpinak, polać sosem.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 7497 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin