|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gazpacho II |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów,
500 g świeżego ogórka,
350 g papryki (żółtej i zielonej),
4 ząbki czosnku,
2 cebule - najlepiej czerwone,
2 kromki chleba pszennego,
2 łyżki octu winnego,
3 łyżki oliwy,
700 ml soku pomidorowego,
kilka listków świeżej bazylii,
sól,
biały pieprz,
dodatkowo 3 kromki pszennego chleba.
|
Opis przygotowania: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i usunąć pestki. Papryki ułożyć na grillu i obracając od czasu do czasu piec przez 15 min. Następnie zawinąć je w wilgotny papier, a gdy ostygną usunąć skórkę i gnaizda nasienne. Ogórki obrać. Zarówno paprykę jak i ogórki pokroić w kostkę. Jedna piątą pokrojonych warzyw odłożyć. Kromki pszennego chleba okroić ze skórki, wymoczyć w wodzie i odcisnąć. Odciśnięty chleb, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa zmiksować z octem i oliwą. Do masy dodać sok pomidorowy i odłożone, pokrojone warzywa. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki. Przed podaniem dodać grzanki z trzech kromek chleba (można je przygotować na grillu) i posypać zupę posiekana bazylią. |
|
Region: Kuchnia hiszpańska | |
Przepis czytano już 7461 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|