przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gazpacho II

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów,
500 g świeżego ogórka,
350 g papryki (żółtej i zielonej),
4 ząbki czosnku,
2 cebule - najlepiej czerwone,
2 kromki chleba pszennego,
2 łyżki octu winnego,
3 łyżki oliwy,
700 ml soku pomidorowego,
kilka listków świeżej bazylii,
sól,
biały pieprz,
dodatkowo 3 kromki pszennego chleba.

Opis przygotowania:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i usunąć pestki. Papryki ułożyć na grillu i obracając od czasu do czasu piec przez 15 min. Następnie zawinąć je w wilgotny papier, a gdy ostygną usunąć skórkę i gnaizda nasienne. Ogórki obrać. Zarówno paprykę jak i ogórki pokroić w kostkę. Jedna piątą pokrojonych warzyw odłożyć. Kromki pszennego chleba okroić ze skórki, wymoczyć w wodzie i odcisnąć. Odciśnięty chleb, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa zmiksować z octem i oliwą. Do masy dodać sok pomidorowy i odłożone, pokrojone warzywa. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki. Przed podaniem dodać grzanki z trzech kromek chleba (można je przygotować na grillu) i posypać zupę posiekana bazylią.
Region:  Kuchnia hiszpańska
Przepis czytano już 7461 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin