|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kaczka po chińsku |
|
Poziom: średni Głosów: 10 Ocena: 4.10 Składniki: Na marynatę:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sherry
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 1/2 łyżki octu
- 1/4 łyżeczki chińskiej mieszanki z pięciu przypraw (zastępczo można użyć sproszkowanych goździków)
- 1 świeża sprawiona młoda dzika kaczka około 850 g
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka obranego i startego korzenia imbiru
Do sosu:
- 3 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżki octu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rozmieszane w małej ilości soku ananasowego i 250 g ananasa w kawałkach (z puszki)
- 1 łyżka ekstraktu mięsnego
- sól i pieprz
- 6 łyżek obranych ze skórki migdałów
|
Opis przygotowania: Wymieszać składniki marynaty i posmarować kaczkę wewnątrz i po wierzchu. Odstawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do 220°C. Kaczkę położyć na grzbiecie w brytfannie, posmarować masłem i wstawić do piecyka. Po upływie 15 min. zmniejszyć temperaturę do 180°C. Obok kaczki rozłożyć czosnek i imbir, piec dalsze 30 - 40 min., często polewając sosem. Kaczka powinna być chrupiąca i pięknie zrumieniona. W tym czasie w małym rondelku zagotować miód, wlać ocet, domieszać mąkę ziemniaczaną i razem zagotować jeszcze raz. Wrzucić kawałki ananasa, wymieszać i zostawić tak na 10 min.
Na małej patelence zrumienić migdały i odstawić na bok. Kaczkę wyjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, wymieszać z ekstraktem mięsnym i przygotowanym sosem ananasowym, przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje, włożyć do salaterki, posypać migdałami i polać sosem. |
|
Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 24026 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|