|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Filet rybny w cieście ze szpinakiem |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 2.00 Składniki: 500 g filetu soli lub halibuta (może też być dowolny filet),
pociętego w 1.5 cm kostkę,
2 szkl. świeżego szpinaku - bez łodyżek i pocięty w cienkie paski (przypominające glony),
olej do głębokiego smażenia.
Marynata:
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki sherry,
szczypta białego pieprzu.
Ciasto:
0.5 szkl. mąki pszennej,
0.5 szkl. mąki kukurydzianej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0.25 łyżeczki soli,
2/3 szkl. wody.
Ponadto:
sól z pieprzem
|
Opis przygotowania: Połączyć składniki marynaty i wymieszać z rybą. Wstawić na 1 h do lodówki. Na głębokim oleju (bardzo gorący ok. 350°C) smażyć szpinak, aż będzie ciemno zielony i chrupiący. Wyjąć i osączyć z tłuszczy na ręczniku kuchennym. Połączyć składnik ciasta i mieszać, aż powstanie jednolita, rzadka masa. Przed samym smażeniem ryby dodać do ciasta szpinak i dobrze wymieszać. Wymaczać rybę w cieście i smażyć, aż stanie się lekko brązowa (w porcjach po tyle kawałków, aby pływały swobodnie po wierzchu). Podawać natychmiast z mieszanką soli i pieprzu.
Szpinak smażony w głębokim oleju, który Chińczycy lubią podawać oddzielnie posypany odrobiną cukru, w tym daniu imituje morskie wodorosty. Szpinak łączony jest z ciastem, w którym smażona jest ryba. Danie można podawać z mieszanką soli i pieprzu. |
|
Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 11609 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|