|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Łamańce z makiem |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: Ciasto:
- 2/3 szkl. mąki
- 10 dkg masła
- 4 dkg cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
Masa makowa:
- 2 szklanki maku
- 4 szklanki mleka
- 1.5 szklanki płynnego miodu
- 10 dkg mielonych orzechów
- 15 dkg rodzynek
- 15 dkg migdałów
- 1 laska wanilii
- 1 kieliszek rumu
|
Opis przygotowania: Masło posiekać z mąką, dodać cukier i żółtko. Wyrobić ciasto i włożyć na 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy. Wykrawać prostokąty(2 x 7 cm) i układać je na blasze wysmarowanej masłem. Łamańce piec 10 min w piekarniku, nagrzanym do temp. 180°C, na jasnozłoty kolor.
Masa: mak wypłukać, osączyć, zalać wrzącym mlekiem, dodać wanilię i gotować na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Następnie wyłożyć na sitko, ostudzić, wyjąć wanilię i zemleć 3 razy w maszynce z sitkiem o małych otworach.
Rodzynki opłukać i namoczyć w przegotowanej wodzie. Migdały sparzyć, obrać, drobno posiekać lub zemleć. Do maku dodać miód, rum, migdały i osączone rodzynki. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić śmietaną. Mak oziębić w lodówce. Przed podaniem wetknąć w mak łamańce. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 8132 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|