|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sardynki pieczone z ziemniakami i suszonymi w słońcu pomidorami |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
4 łyżki oliwy,
 4 ziemniaki,
 obrane i pokrojone w cienkie plastry,
 2 cebule pokrojone w cienkie plastry,
 sól i czarny pieprz do smaku,
 pół słoika (ok. 100 ml) suszonych w słońcu pomidorów w oliwie,
 pokrojonych w kostkę oraz 2 - 3 łyżki oliwy,
 którą były zalane,
 8 świeżych sardynek,
 oczyszczonych,
 umytych i osuszonych w papierowym ręczniku,
 100 ml białego wytrawnego wina,
 łyżeczka suszonego tymianku,
 ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki,
 cytryna pokrojona w ósemki.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Przygotować duży półmisek żaroodporny (tak duży, aby wszystkie ryby można było ułożyć jako jedną warstwę). Natłuścić półmisek dwiema łyżkami oliwy. Ułożyć plastry ziemniaków, na nich cebulę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie posypać pokrojonymi pomidorami. Skropić oliwą z pomidorów, przykryć półmisek i wstawić go do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 40 min. Sardynki ułożyć na wierzchu zapiekanki, polać je winem, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, oprószyć tymiankiem i skropić pozostałymi dwiema łyżkami oliwy. Wstawić naczynie (bez przykrycia) z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez około 15 min. Podawać potrawę na stół w tym samym naczyniu, w którym się piekła. Przed podaniem posypać natką i udekorować cząstkami cytryny.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia australijska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 10613 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |