|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Polenta z grilla |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 3.00 Składniki: 2 szkl. kaszy kukurydzianej (polenty),
1.5 l wody,
50 g tartego żółtego sera najlepiej ostrego typu parmezan,
50 g oliwy,
sól,
pieprz.
|
Opis przygotowania: W rondlu gotować posoloną wodę. Gdy zaczyna się gotować powoli wsypać polentę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotować ją przez kilka minut na dużym ogniu, a następnie dodać pieprz, ew. bazylię, tymianek lub oregano do smaku. Gotować ją jeszcze na małym ogniu przez 15 - 20 min. bez przykrycia, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Powinna być tak gęsta, żeby stała w niej łyżka. Wtedy wziąść brytfankę, wysmarować ją olejem i na dno wylać polentę (warstwa powinna mieć ok. 3 cm). Odstawić na kilka godzin do stężenia. Gdy polenta stwardnieje i ostygnie (mniej więcej po 6 h, w lodówce nieco szybciej) wyjąć ją na deskę, pokroić na prostokąty 3x6 cm, wysmarować oliwą i piec na grillu po 5 min. z każdej strony. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 8456 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|