|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krem czekoladowy z figami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 tabliczki czekolady deserowej (40 dkg)
- 1.5 szkl. mleka
- 4 żółtka
- 8 świeżych fig
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek metaxy
|
Opis przygotowania: Figi przekroić na pół, zalać metaxą i odstawić na 1 h. Następnie wyjąć figi, a metaxę wymieszać z żółtkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym zestawić z ognia. Zagotować 1 szkl. mleka. Pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i wIać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Budyń gotować 2 - 3 min., a następnie przełożyć do czekolady, wymieszać i wciąż mieszając, dodać metaxę z żółtkami. Figi rozłożyć do miseczek i zalać kremem. Deser wstawić na 1 h do lodówki. Przed podaniem posypać orzechami włoskimi. |
|
Region: Kuchnia grecka | |
Przepis czytano już 7879 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|