|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Mussaka I |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 75 dkg mielonej wołowiny pół na pół z baraniną
- 1.5 kg bakłażanów
- 4 pomidory (40 dkg)
- 25 dkg startego ostrego sera
- 3 - 4 jajka
- 1 cebula (10 dkg)
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szkl. białego i wytrawnego wina
- oliwa
- 5 - 6 łyżek bułki tartej
- natka pietruszki
- gałka muszkatułowa
- cukier
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 4 dkg masła
- 4 dkg mąki pszennej
- 2 szkl. mleka
- sól, pieprz
- trochę żółtego sera
Zioła:
- oregano, bazylia, estragon, rozmaryn
|
Opis przygotowania: Bakłażany opiec na blasze, obrać, pokroić na plastry grubości 1.5 cm, posolić i osączyć na sitku. Po 1 h oprószyć je mąką i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Przełożyć na tlerz i odstawić w ciepłe miejsce. Pomidory umyć, sparzyć, obrać, przekroić, oczyścić z pestek pozostawić do odcieknięcia. Posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na maśle. Dodać mięso i rozgnieść je na patelni podczas smażenia, aby nie było grudek. Dodać pomidory, zioła, startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, szczyptę cukru i dusić 45 min., podlewając winem. Następnie zdjąć z ognia, wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej i odstawić. Gdy masa wystygnie, wbić żółtko oraz połączyć z pianą ubitą z białek. Blachę wysmarować oliwą wymieszaną z masłem i wysypać 1 łyżką bułki tartej. Ułożyć na niej warstwę upieczonych bakłażanów, posypać 2 łyżkami bułki tartej, następnie ułożyć masę mięsno-pomidorową. Posypać resztą bułki i jeśli pozostało jeszcze trochę bakłażanów ułożyć z nich wierzchnią warstwę.
Sos: do roztopionego masła wsypać mąkę, rozmieszać i nim się zrumieni, wlać zimne mleko. Posolić, popieprzyć i stale mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodać śmietankę. Musakę zalać beszamelem, gęsto posypać serem i wstawić na 45 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 - 190ş C. Zapiec na złoty kolor. Przed podaniem posypać natką i pokroić na porcje. |
|
Region: Kuchnia grecka | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 7529 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|