|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Dolmades - gołąbki w winogronowych liściach |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 4Ocena: 4.75
50 świeżych liści winorośli,
 400 g ryżu,
 100 ml oleju,
 2 cebule,
 1 pęczek dymki,
 1 łyżka mięty,
 2 łyżki siekanego koperku,
 2 łyżki zielonej pietruszki,
 sok z dużej cytryny,
 sól,
 pieprz.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i pozostałe zioła i przyprawy. Podlać wodą i gotować przez 10 min., ostudzić. Farsz ułożyć na liściu i uformować małe gołąbki w kształcie "cukierków". Dno rondla wyłożyć pozostałymi liści, ułożyć na nich warstwami gołąbki i podlać wodą z sokiem z cytrynowym, dusić pod przykryciem przez 90 min.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia grecka |  | Sposób przygotowania:  Duszone |  |  |  | Przepis czytano już 11557 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 2) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | ja czekam do lata Dodał/a ~dorka dnia 2008-04-19 19:52:07
 
 w zeszłym roku byłam z mężem na wyspie rhodos i tam były dolmady, ale sie nie skusilam, a pozniej jak przeczytalam co to jest to aż chcialam wrocic i zasmakowac kiedys wroce pewnie ... ale narazie czekam do lata, znajomi i rodzinka hoduja winogrona wiec z lisci dolmadki ... a na jesien winko.
pozdrawiam
 
 
 |  | BARDZO DOBRE DANIE ! Dodał/a ~marcin dnia 2007-09-09 20:13:15
 
 Dobre jako przekąska np. zamiast ogórków kiszonych.. Super smaczne!
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |