Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym | 
	 | 
		  Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: - 1 kg pręgi wołowej 
- pęczek włoszczyzny 
- 1 cebula 
- 800 g ziemniaków 
- 1 łyżka natki pietruszki 
- 1 liść laurowy 
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu 
- sól, pieprz 
 
Sos: 
- 100 g chrzanu 
- 300 ml wywaru z mięsa i warzyw (może być z kostki) 
- 2 żółtka 
- 30 g mąki 
- 0.5 łyżki masła 
- 1 łyżeczka soku z cytryny 
- 150 ml śmietany 
- sól 
- cukier
 
  | 
	Opis przygotowania: Mięso włożyć do gotującej się wody. Po ponownym zagotowaniu szumować, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 h. Posolić. Gotować do miękkości. Mięso oddzielić od kości i pokroić w poprzek włókien na szerokie plastry. 
Sos: chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Na rozgrzanej patelni z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wrzucić do niej chrzan, aby też się podsmażył, rozprowadzić wywarem z mięsa, zagotować. Dodać sok. z cytryny i posolić. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę, zagrzać mieszając, ale już nie dopuścić do wrzenia. Po lekkim wystudzeniu zaciągnąć żółtkami. Plastry mięsa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć ugotowanymi ziemniakami. Mięso zalać sosem chrzanowym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min. | 
	 | 
	| Sposób przygotowania:  Zapiekane | 
	 | 
		| Przepis czytano już 5504 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |