przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Smardze w foremkach

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 3 kg smardzów
- 1 bułeczka
- 1/8 l mleka
- 1 jajko
- 5 dkg bułki tartej
- 6 dkg masła rakowego
- sól
- pieprz
- 6 dkg masła

Opis przygotowania:
Smardze po kilkakrotnym wypłukaniu sparzyć i ugotować w małej ilości rosołu, przesiekać je na maszynce wraz z bułką otartą ze skórki i namoczona w mleku i zmieszać z jajkami, osolić, popieprzyć, dodać kwiatu muszkatołowego, nakładać tym farszem foremki lub filiżanki wysmarowane i wysypane bułką. Ustawić je na brytfannie napełnionej do połowy gotującą się wodą, w każdą filiżankę włożyć trochę masła rakowego i wstawić na piec na 15 - 20 min. Potem wyrzucać z foremek na półmisek i polać sosem rakowym lub innym. Można też powyższy sposób przyrządzone grzybki nakładać na muszelki i zapiec w piecyku.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 4362 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin