|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kulki z cielęciny w sosie pomidorowym |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
Kulki:
 - 60 dkg mielonej cielęciny
 - 2 łyżki bułki tartej
 - 120 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleka
 - ćwierć łyżeczki sproszkowanego czosnku
 - duża szczypta suszonego tymianku
 - po szczypcie soli i czarnego pieprzu
 
 Sos:
 - Łyżka oleju roślinnego
 - zmiażdżony ząbek czosnku
 - średnia, posiekana cebula
 - pół sporej, zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
 - 500 ml pomidorów z puszki, osączonych z zalewy i rozgniecionych widelcem
 - 120 ml przecieru pomidorowego
 - 100 ml wody
 - 250 ml bulionu wołowego
 - półtorej łyżeczki suszonej bazylii
 - 3/4 łyżeczki soli
 - pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
 - pół łyżeczki suszonej lebiodki (oregano)
 - duża szczypta czarnego pieprzu
 
 
 |  | Opis przygotowania: Kulki:
 Wszystkie składniki wymieszać w misce i dokładnie wyrobić. Z masy uformować kulki o średnicy ok. 4 cm. Układać je obok siebie w dużym naczyniu żaroodpornym. Piec przez 40 min. w temperaturze 190°C. Powinny się mocno zrumienić. Upieczone kulki polać na półmisku sosem i zaraz podawać.
 Sos:
 W dwulitrowym rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 35 min., mieszając od czasu do czasu.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia australijska |  |  |  | Przepis czytano już 7988 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |