przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Staropolski piernik z orzechami

Poziom: średni
Głosów: 8
Ocena: 4.12
Składniki:
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 0.25 kostki masła
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1.5 przyprawy do pierników
- mały proszek do pieczenia
- 0.5 szklanki kwaśnej śmietany
- 1.5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- otarta skórka z połówki cytryny

Opis przygotowania:
Zagotować na 3 min. miód (najlepiej gryczany) z cukrem i ostudzić do letniego. Dodać masło, jajka, cały czas mieszając. Wlać śmietanę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Wszystko dokładnie wymieszać. Do całości wsypać mąkę, przesiewając przez sito. Dodać orzechy, skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny. Piec 1 h i 15 min. w temp. 180°C. Jeśli piernik pęknie wzdłuż przez środek, to znaczy, że jest udany. Najlepiej piec 2 - 3 tygodnie przed świętami i zawinąć do leżakowania w ściereczkę.
Przepis czytano już 8647 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin