Staropolski piernik z orzechami |
|
Poziom: średni Głosów: 8 Ocena: 4.12 Składniki: - 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 0.25 kostki masła
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1.5 przyprawy do pierników
- mały proszek do pieczenia
- 0.5 szklanki kwaśnej śmietany
- 1.5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- otarta skórka z połówki cytryny
|
Opis przygotowania: Zagotować na 3 min. miód (najlepiej gryczany) z cukrem i ostudzić do letniego. Dodać masło, jajka, cały czas mieszając. Wlać śmietanę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Wszystko dokładnie wymieszać. Do całości wsypać mąkę, przesiewając przez sito. Dodać orzechy, skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny. Piec 1 h i 15 min. w temp. 180°C. Jeśli piernik pęknie wzdłuż przez środek, to znaczy, że jest udany. Najlepiej piec 2 - 3 tygodnie przed świętami i zawinąć do leżakowania w ściereczkę. |
|
|
Przepis czytano już 8647 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |