|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Baranina duszona ze smietana |  |  |  | Składniki:Poziom: trudnyCzas: ponad 2 godz.
 Porcji: 4 osób
 Głosów: 3Ocena: 3.67
750 g miesa z combra lub udzca,
 40 g masla,
 30 g sloniny,
 250 ml smietany,
 1 lyzka maki,
 1 cebula,
 1 marchewka,
 1 sredni seler,
 sol, pieprz.
 Marynata:
 250 ml octu 3%,
 1 duza cebula,
 2 liscie laurowe,
 6 ziaren pieprzu,
 6 ziaren ziela angielskiego,
 1/2 lyzeczki tymianku,
 1/2 lyzeczki czabru,
 8 jagod jalowca.
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1. Mieso oczyscic, oplukac, pobic palka, przelozyc do niewielkiej miski. Cebule
 obrac, pokroic w plasterki. Wlozyc do octu przyprawy korzenne, ziola, dodac
 pokrojona cebule, zagotowac. Marynate przestudzic, zalac nia mieso, odstawic
 w chlodne miejsce na 2-3 dni. Mieso codziennie przewracac.
 2. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic pozostala cebule.
 Mieso wyjac z marynaty, osaczyc, osuszyc, natrzec sola z pieprzem. Roztopic
 w garnku pokrojona w kostke slonine, przelozyc mieso, polac roztopionym maslem, smazyc az do zrumienienia po 5-6 min z kazdej strony. Dodac jarzyny i
 cebule, polac kilkoma lyzkami marynaty, dusic na malym ogniu pod przykryciem
 ok. 1,5 godz. Co pewien czas dolewac marynaty i przewracac mieso.
 3. Pod koniec duszenia mieso wyjac i oproszyc maka. Sos przetrzec przez sito,
 wlozyc z powrotem do garnka, wymieszac ze smietana, dusic razem z miesem ok.
 5 min. Uwazac, by sos nie przywarl do dna naczynia.
 4. Mieso przelozyc na polmisek, pokroic na porcje, polac sosem. Podawac z ryzem
 i korniszonami lub duszona rzepa.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Duszone |  |  |  | Przepis czytano już 12006 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |