|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kabaczek zapiekany w sosie koperkowym |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  40 min.Porcji:  4Głosów: 2Ocena: 2.50
- młody, duży kabaczek
 - tłuszcz
 - tarta bułka do posypania formy
 
 sos:
 - łyżka masła lub masła roślinnego
 - łyżka mąki
 - szklanka mleka
 - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
 - 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
 - sól, pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Obrany kabaczek dzielimy na 4 części, usuwamy miąższ, każdą część dzielimy wzdłuż na  połowę, gotujemy przez 3 min w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, odstawiamy do odsączenia.
 Przygotowujemy sos: masło zasmażamy z mąką, uważając by się nie zarumieniła, ale straciła smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek, zestawiamy z ognia. Sos lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, dodajemy koperek.
 W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką, układamy plastry przechłodzonego kabaczka, zalewamy gorącym sosem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na 10 min. Potrawa nie powinna się zrumienić.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  |  |  | Przepis czytano już 9197 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |