|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Makaron zapiekany z musem jabłkowym |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 8 Głosów: 5 Ocena: 5.00 Składniki: - średniej wielkości salaterka ugotowanego makaronu
- 50 ml musu jabłkowego
- 2 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- cukier waniliowy
- cynamon
- cukier puder
- szklanka 12% słodkiej śmietany
- płaska łyżka budyniowego proszku o smaku waniliowym
- jajko
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
|
Opis przygotowania: Makaron dzielimy na 2 części. Większą wykładamy na spód wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Mus jabłkowy łączymy ze skórką pomarańczową, wykładamy na makaron, posypujemy cynamonem, rozkładamy pozostały makaron, wyrównujemy powierzchnię.
Przygotowujemy sos: śmietanę dokładnie łączymy z jajkiem i budyniowym proszkiem, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, całość ubijamy, aż się lekko spieni. Gotowym sosem zalewamy makaron i od razu wstawiamy na 25-30 min do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika. Podajemy, gdy jest zrumieniony, a boki lekko odstają do formy. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 14369 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Wasze komentarze
Makaron z wieprzowiną Dodał/a ~maria dnia 2016-03-09 12:06:25
Makaron z wieprzowiną, szynką i pomidorami http://przepisykulinarneonline.info/zupy/makaron-z-wieprzowina-szynka-i-pomidorami/
|
|
|
|