|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| THAI BA |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  20 min.Porcji:  4-5Głosów: 15Ocena: 4.47
- 70 dag mięso mielone najlepiej mieszanka (wp.+ woł.+ drob.)
 - 5 łyżek mąki pszennej
 - 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
 - ½  łyżeczki imbiru w proszku
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
 - 5 cebulek (szalotki) drobno pokrojonej lub 2 duże cebule
 - 3 szt. jaja kurze
 - 1 łyżeczka pokrojonej papryczki chili ( bez pestek) lub ½ łyżeczki chili w proszku
 - olej do głębokiego smażenia ok. ¾ litra (do wielokrotnego użycia)
 - chili dodajemy wg uznania proponowana ilość uczyni potrawę bardzo ostrą
 
 
 |  | Opis przygotowania: Wszystkie składniki, a więc mięso, jaja, obie mąki, pokrojone warzywa i przyprawy dokładnie mieszamy w odpowiednio dużej misce. Po wyrobieniu na jednolitą masę formujemy  z niej mokrymi dłońmi ( ręce moczymy, aby masa mięsna nie kleiła się do dłoni) małe kulki o średnicy ok. 2 cm . W głębokim rondlu lub patelni Wok  mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy delikatnie kulki zachowując dużą ostrożność, aby nie opryskać się gorącym tłuszczem. Smażymy partiami na złocisty kolor i wyławiamy łyżką cedzakową na suchy talerz. Nabijamy ciasno jeszcze gorące -po cztery sztuki- na drewniane patyczki grillowe , a podajemy po cztery patyczki na osobę z gotowanym ryżem, polane sosem, lub z dipem do maczania. Z proponowanej ilości mięsa można zrobić ok. 70 kulek. Dobrym wariantem jest wcześniejsze przygotowanie i usmażenie wszystkich kulek, a przed podaniem podgrzewamy je tylko w kuchence mikrofalowej (3 min), pozostałe składniki podając świeże i gorące np. sosy oraz ryż.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Sos do maczania NAM PRIK
W małym garnku gotujemy ok. 20 minut.
¼ szklanki sosu rybnego (fish sauce- dostępny w dużych sklepach) , 1 łyżka octu winnego 6 % , ½ łyżeczki poszatkowanej chili ( bez pestek - są bardzo ostre) 
lub ¼ łyżeczki chili w proszku , 1-2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki kolendry świeżej lub 1 łyż. suchej lub 1/3  łyżeczki kolendry w proszku . Wystudzony podajemy w miseczce.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia tajska |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  |  |  | Przepis został dodany przez:  chef7 |  | Przepis czytano już 14428 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | Kurczak na gorącym półmisku Dodał/a ~Babinkton1 dnia 2011-04-05 23:03:50
 
 Witam po pierwsze wielkie dzięki za twoje przepisy są naprawdę wzorowe :) poszukuje przepisu kurczaka po wietnamsku podawanego na gorącym półmisku 
będe wdzięczny jeśli go dodasz bo pewnie ta potrawa nie jest ci obca pozdrawiam
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |