Likier jajeczny |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 5 żółtek
- 25 dkg cukru
- 1/3 l mleka
- 0.25 l spirytusu 96°
- 0.25 l winiaku (koniaku lub starowinu)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
|
Opis przygotowania: Mleko zagotować ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na jednolitą masę, którą należy rozprowadzić ostudzonym mlekiem i zlać do dużej flaszki. Dodać spirytusu i winiak, potem dokładnie wymieszać przez wstrząsanie. Gotowy po 2 - 3 dniach. Wstrząsać przed rozlewaniem do kieliszków. |
|
Region: Kuchnia polska |
|
Przepis czytano już 6889 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |